Fermuar Tamiri Nasıl Yapılmalı?
Fermuarın icadının tarihsel gelişimine baktığımızda 1850-1913 yıllarını kapsar. Fermuarın icadı sırasında birden fazla mucit tarafından çeşitli fikirler ortaya atılmış ve modern fermuarlar ortaya çıkmıştır. Fermuarı ilk keşfeden ve araştıran Elias Howe, kendi kendine kapanan bir fermuar geliştirdi ancak herkes tarafından kullanılmadı ve tercih edilmedi. Sonraki aşamalarda, mucitler birbirlerini tanımadan fermuarı geliştirmeye devam ettiler, ancak iyi bir sonuç alamadılar. Son olarak, Gideon Sundback, 1913 yılında bugün olduğu gibi fermuarı tanıttı. Ayrıca, Gideon Sundback fermuarı icat etmeyi bitirdikten sonra, onu manyetik girdili bir fermuar üretim makinesi şeklinde bir mühendis olarak geliştirdi. Yani çekme halatları günümüz traktörleri kadar gelişmiş olmasa da, zamanın şartlarına uygun olarak seri üretilebiliyordu. Bugün basit olduğunu düşündüğümüz fermuarı icat etmek için ne kadar emek ve zaman harcandığını görebilirsiniz.
Dişler, bant, sürgü, fermuar, üst ve alt durdurucular dahil olmak üzere fermuar bileşenleri, fermuarın icadı tamamlandıktan sonra ilk haliyle ortaya çıktı. Bu bileşenler, fermuar açma ve kapama işlevini tamamlamak için gereklidir. İlk zamanlarda üretilen tek bir fermuar türü olmasına rağmen, günümüz koşullarında gelişmeye devam etmektedir. Fermuar bileşenlerinin dişli kısımlarının üretildiği malzemeye bağlı olarak kemik fermuarlar, metal fermuarlar ve naylon fermuarlar ortaya çıkmıştır. Aynı zamanda bu tip fermuarların ayrı modelleri de üretilmeye başlandı. Örneğin; kemik fermuar çeşitlerinde diş yapısı, sürgü ve kayış kalınlığına göre kemik fermuar desenleri ortaya çıkmıştır. Farklı fermuar türleri arasında seçim yaparken kumaşın kalınlığına ve fermuarın kullanılacağı ürüne göre seçim yapılması tavsiye edilir. Diğer fermuar türlerinden farklı olarak, gizli fermuarlar, naylon fermuarın dişli kısımları içeri girdiğinde ve bandın üzerini kapladığında ortaya çıkar.
Fermuarı tamiri nasıl yapılmalıdır? Nelere dikkat edilmelidir?
Fermuar, uzun süreli kullanım veya yanlış kullanım nedeniyle hızla bozulabilen bir aksesuardır. Palto, elbise, pantolon, kanvas, gelinlik, çarşaf gibi hayatımızın birçok alanında kullandığımız fermuarlar atılmalı mı? Peki ya fermuarın çıkarılması zorsa? Fermuar bozulduğunda, önce onu düzeltmenin bir yolunu bulmalıyız. Eğer tamir edilemezse, yeni bir fermuar alıp değiştirmek zorunda kalacağız.
Abiye ve gelinliklerde fermuar nasıl takılır?
Abiye ve gelinliklerde nasıl bir fermuar kullanılır? Öncelikle şunu bilmemiz gerekiyor. Naylon fermuarlar genellikle abiye ve gelinliklerde kullanılır. Naylon fermuar, hafif kumaş giysilerde kullanılan narin ve zarif görünümlü bir fermuar tasarımıdır. Naylon fermuar tamiri yapılırken fermuarın dişleri bağlanmamalıdır. Aksi takdirde iplik kopacak veya deforme olacaktır. Ardından da fermuar kullanılmaz hale gelebilir. Naylon fermuar sıkışmışsa ve yukarı aşağı hareket etmiyorsa çok fazla zorlamayın. Sıkışmış bir fermuarın arkasını kontrol edin. Kumaş parçası sıkışmışsa, fermuarı yavaşça çektikten sonra hareket ettirmeniz gerekir. Kumaş yapışmamışsa, naylon fermuarın dişlerine sabun sürmek kaymasını sağlamak için yeterlidir.
Deri ceketlerde kullanılan fermuar modeli genellikle metal fermuarlardır. Deri eşyaların keskin iğneler veya makaslarla temas ettiğinde yırtılma olasılığı daha yüksektir. Deri ceket ve deri ürünlerde fermuar tamiri yapılırken cilde çok fazla temas edilmemesine özen gösterilmelidir. Metal bir fermuarda sıkışmış bir sürgü veya fermuarın kapanması gibi sorunların çözümü kısa ve basittir. Yukarıda belirtildiği gibi diş sıkışmışsa, sabun kullanılabilir. Maddeler uygulayarak fermuarın hareket etmesini sağlayabilirsiniz. Fermuarınız kapanmıyorsa, muhtemelen kaydırıcı gevşek olduğundandır. Fermuarın dişlerinin geçtiği sürgü üzerindeki iki bandı pense ile bastırırsanız dişler birbirine geçerek kapanabilecektir. Kullandığınız ürüne göre metal, kemik ve naylon fermuar kullanılmaktadır. Her bir fermuar tasarımındaki olası kusurlar önce düzeltilmelidir.